DSI® Regenwaterinfiltratie en retourbemaling

Theo-van-Velzen_watwedoen-beeld-3

Dé oplossing voor wateroverlast: DSI®-regenwaterinfiltratie

DSI® (Düsen Saug Infiltration) is een innovatieve infiltratietechniek voor de afvoer van regenwater en retourbemaling van grondwater. Het is een effectieve oplossing voor gemeentes en bedrijven die veel te maken hebben met wateroverlast na hevige regenval. Met DSI® brengen we namelijk overtollig regenwater direct terug in de bodem, zodat rioolsystemen en waterzuiverings­installaties niet overbelast raken.

Meer weten over duurzame infiltratietechnieken
of een van onze andere diensten?

Waarom DSI®?

Door klimaatverandering gaat het in Nederland steeds vaker heviger regenen. Dat betekent dat ons rioolstelsel in korte tijd enorm veel water moet verwerken. Ons riool is daar echter niet op berekend. Ook kan het daarvoor niet worden aangepast. Met als gevolg dat straten en huizen onder water lopen. Volgens de laatste verwachtingen zet deze ontwikkeling in de toekomst door. Reden genoeg om nu in actie te komen. Regenwaterinfiltratie is hierbij een effectieve en eenvoudige oplossing om wateroverlast te voorkomen.

Theo-van-Velzen_dsi-regenwaterinfiltratie-2

Hoe werkt DSI®?

De DSI®-techniek (Düsen Saug Infiltration) is bedacht door Werner Wils. Hij ontdekte dat men met de DSI®-techniek binnen korte tijd grote hoeveelheden regenwater in de grond kan infiltreren. Het regenwater wordt dan via diepere waterafvoerende lagen in de bodem afgevoerd. Dit voorkomt dat rioolwaterzuiveringen bij hevige regenval overbelast raken en voorkomt water op straat. DSI® is duurzaam en een relatief eenvoudig systeem dat niet veel ruimte inneemt. Daardoor is het uitermate geschikt om in stedelijke gebieden toe te passen. De techniek brengt op de lange termijn minder kosten en onderhoud met zich mee dan andere systemen. Infiltratie van regenwater helpt bovendien op de lange termijn uitdroging van de bodem voorkomen.

De voordelen van DSI®?

  • Met de DSI®-techniek wordt binnen korte tijd grote hoeveelheden regenwater in de grond geïnfiltreerd.
  • DSI® is een duurzaam en relatief eenvoudig systeem dat niet veel ruimte inneemt. Daardoor kan het goed in stedelijke gebieden toegepast worden.
  • De techniek brengt op de lange termijn minder kosten en onderhoud met zich mee dan andere systemen.
  • Infiltratie van regenwater helpt bovendien op de lange termijn uitdroging van de bodem voorkomen. Regenwater wordt namelijk niet via het riool afgevoerd, maar in de bodem gebracht. Zo gaat voor de bodem geen nuttig regenwater verloren.

DSI®-retourbemaling

Bij de aanleg van een tunnel of bijvoorbeeld de renovatie van rioleringssystemen heb je een droge bouwput nodig. Met DSI®-retourbemaling is dit zelfs onder het grondwaterniveau snel te realiseren. Bij traditionele retourbemaling zijn de resultaten niet altijd optimaal, omdat niet ieder punt in de bodem een grote hoeveelheid water op kan nemen. Ook is water niet samendrukbaar. Door de inzet van DSI®-retourbemaling garanderen we wel een optimale bemaling. Met de DSI®-techniek boren we tot aan een watervoerende laag in de bodem. In deze laag retourneren we de totale hoeveelheid overtollig grondwater. Dit kunnen we op korte afstand van de bouwput doen en soms zelfs eronder. Bovendien kan dit relatief dicht bij de bouwput, zodat de grondwaterstand in de omgeving gelijk blijft.

Een techniek in ontwikkeling

Ons moederbedrijf Van Tongeren Watertechniek is sinds 2007 octrooihouder van deze techniek. Om de technologie verder te ontwikkelen, heeft het bedrijf in 2010 samen met de FUGRO en een aantal collega bronbemalers (waaronder Theo van Velzen) de stichting O2DIT opgericht. De leden financieren verschillende onderzoeken aan Nederlandse en Duitse universiteiten. Zo ook het onderzoek van Jan van Lopik, die aantoonde dat er wetenschappelijk bewijs is voor de hypothese van Wils. Het infiltreren van water in bepaalde infiltratielaten in een waterafvoerend pakket blijkt dus echt een stuk efficiënter te zijn dan het infiltreren in een compleet waterafvoerend pakket. Inmiddels hebben we de DSI®-techniek op honderden plekken in Nederland met succes toegepast.

Regenwater infiltratie met snelle uitvoering

Ben je als aannemer of zzp'er op zoek naar regenwater infiltratie
voor jouw lokale of landelijke project? Vraag voor een snelle opvolging en uitvoering gemakkelijke een offerte aan bij Bronbemaling.com. Hier zorgen we niet alleen voor hemelwaterafvoer voor jouw project, maar denken met je mee vanuit meer dan 75 jaar ervaring op het gebied van watermanagement.

Te maken met wateroverlast en een passende oplossing nodig?

Scroll naar boven