Pand Theo van Velzen - Alkmaar

Alphen-Eagles

Alphen Eagles kampioen van Nederland?

De bekendste onbekende sport van Nederland, American Football, maakt zich op voor de start van de nationale competitie begin maart en de aansluitende  play-off wedstrijden met als spetterend slot de traditionele finale: de Tulip Bowl. begin juli.

Grote vraag natuurlijk, wie gaat de strijd aan met de twee traditionele grootmachten Amsterdam Crusaders en Maastricht Wildcats.

De Alphen Eagles, spelend op sportpark Zegersloot in Alphen aan den Rijn lijkt de gedoodverfde uitdager. De club promoveerde in het seizoen 2009 naar de eerste divisie en haalde vorig jaar al meteen de play-off wedstrijden. Daarin werden de Eagles terecht uitgeschakeld door de Amsterdam Crusaders, de uiteindelijke  kampioen.  Er zit nog genoeg rek in de ploeg, aldus Head Coach Pascal Matla, die zelf nog speelde in de Amerikaanse NFL, het walhalla van deze fysiek zware maar zeer strategische sport.

Groei

De ploeg is sinds vorig jaar enorm  gegroeid.Topwedstrijden hebben de spelers het nodige inzicht en ervaring gegeven.  Bovendien kwam een groot deel van de junioren uit de kampioensploeg (Nationaal kampioen 2009) over naar de senioren. In alle linies hebben de Eagles nu voldoende keuze en wissels, waardoor zowel Defensive Coach Thomas Eijsenga als Offensive Coach Pepijn Mendonca naar hartenlust kunnen variëren.

Nu of nooit

Nu gaat het gebeuren, zegt bestuurslid (en speler) Stefan van de Neut, die de (sport)technische zaken regelt binnen de vereniging. De komende twee jaar zal deze groep bijeen blijven, maar daarna zullen enkele ‘oudjes’ afhaken en enkele jongeren zullen kiezen voor hun studie. Het is dus nu of nooit voor een van de oudste clubs van Nederland.

Al meer dan 25 jaar zijn de Alphen Eagles actief als enige American Football club in een ruime regio rondom Alphen. Een andere club vind je pas weer in grote steden, zoals Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Leiden.

In de huidige ploeg zitten spelers uit de hele regio van Gouda tot Woerden.

Happening

Eigenlijk is een wedstrijddag een familiedag.  Ouders, vrienden en kennissen zijn al ruim voor de wedstrijd op het veld en kijken gezellig ‘naar het  ‘flag’football (de niet fysieke variant van American football) van de jeugd; ondertussen een hamburger, hotdog of tosti scorend in de kantine..

En dan begint het!

Spelers worden aangekondigd en komen stuk voor stuk het veld op. Een aparte sensatie ondersteund door de favoriete muziek van de ploeg. Ook tussen de ‘play’s’ wordt een prima sfeer gemaakt door de DJ’s en na de ‘play’ wordt door de speaker verslag gedaan en uitleg gegeven van wat zich heeft afgespeeld. Ook een niet ervaren toeschouwer begrijpt zo snel wat er is gebeurd en waar het bij dit spel om gaat. Super cool dus bij Alphen Eagles op zaterdagavond of zondagmiddag.

(wedstrijddagen op www.alpheneagles.nl).

Respect

Deze sport is een perfect voorbeeld van de combinatie teamwork, discipline, strategie en fysieke kracht, aldus Arno Haver Droeze de enthousiaste voorzitter van Alphen Eagles. Commentaar op de scheidsrechter of onsportief gedrag levert meteen een 15 yards penalty op. Zelfs als het publiek zich onsportief of respectloos gedraagt een 15 yards penalty voor de betreffende ploeg. Geen misselijke straf want de ploeg heeft maar 4 pogingen om ‘slechts’ 10 yards terreinwinst te pakken. Er is geen andere sport, waarin je beter leert om te gaan met teamgeest, discipline en respect voor de tegenstander.

Kampioen?

Ja dat zien ze graag gebeuren bij Alphen Eagles en de club verdient het, Alphen aan den Rijn verdient het !  Maar wel zal er moeten worden gewonnen van roemruchte tegenstanders als Lelystad Commanders, Leiden Lightning, Amsterdam Panthers, Maastricht Wildcats en Amsterdam Crusaders. Zeker ze zijn zeer kansrijk, maar kunnen de steun van een enthousiast thuispubliek heel goed gebruiken.

LET’S GO EAGLES.