Pand Theo van Velzen - Alkmaar

Geschiedenis

Graag wil ik u wat vertellen over mijn levensloop, met als resultaat dit bedrijf.

In 1980, toen ik van school kwam, ben ik gaan werken bij een loonbedrijf Jan Borst. Na het zomerseizoen kon ik in de bronbemaling gaan werken bij A.C. Borst te Bakkum met toen als leermeester Ton Schuit. Dit bedrijf stopte na twee jaar met de bemaling. Na wat tussentijdswerk kon ik bij Hoebe Bronbemaling verder in de bemaling. Ik had toen als leermeester Nico Hollenberg, van wie ik veel heb geleerd, ook de melodie van het “bloementjes gordijn” staat mij nog goed bij, dit floot hij de hele dag. Na een tussentijd van 2½ jaar in de recessie van 1986 gewerkt te hebben bij G.P. Groot en Remon Waterbehandeling, werd ik door Nico Hoebe gevraagd om bij Hoebe de calculatie en werkvoorbereidingen van hem over te nemen, dit in verband met zijn ziekte. Dit deed ik met veel inzet en plezier. In die tijd heb ik veel van hem geleerd.

Na ± 7 jaar bij Hoebe in loondienst te zijn geweest, vond ik het wel een uitdaging om een eigen bedrijf te starten. Na veel overleg met Margret hebben wij de knoop doorgehakt en dit kenbaar gemaakt bij de Gebr. Hoebe. Die waren hier niet blij mee, ze hebben nog geprobeerd om me over te halen, maar ons besluit stond al vast. Als eerste naar de Rabobank, aankloppen bij Siem Valkering en het plan op tafel gelegd. Siem had er wel vertrouwen in en ik denk dat hij dat nog steeds heeft. Toen opzoek naar een boormachine. Naar de beurs in Italië, maar dat viel tegen. Al snel kreeg ik contact in Nederland met Volmer Kamminga van Kefdrill. Na wat overleg over mijn ideeën heb ik bij Kefdrill mijn eerste boormachine besteld. Zij zijn nu de vijfde voor ons aan het bouwen.

In mei 1997 na een korte vakantie zijn wij gestart met ons bedrijf “Grondboortechniek Theo van Velzen BV”. Destijds nog in de schuur bij Piet Borst te Bakkum. Onze eerste boorklus was een boring bij Joop & Kees Baltus te Egmond Binnen. Na eerst een tijd hoofdzakelijk alleen te hebben gewerkt, kwam Peter Gul als eerste vaste werknemer bij ons in dienst. Hij houd dit nog steeds vol en werkt volgens ons nog steeds met veel plezier hier in het bedrijf.

Medio 2000 kreeg ik van VBK een groot werk, voor de PWN in het Duingebied, in opdracht. Dit was de grote start van de bronbemaling binnen het bedrijf. Dit resulteerde dat er veel meer personeel in dienst kwam. Door het werk moest veel worden geïnvesteerd in pompen. Hiervoor kwam ik in contact met Wout Fransen en Gert Visser. Voor het leidingwerk kwam ik terecht bij Bruin Buizen.

De eerste verhuizing volgde al snel naar Egmond aan den Hoef. Door de snelle groei konden wij daar niet blijven. Gelukkig konden wij al snel weer verhuizen. Nu naar de oude locatie van Sprenkeling Transport op hetzelfde industrieterrein. Hier groeiden wij uit tot een bedrijf met 20 werknemers.

Oktober 2007 werd ik door Piet Valkering benaderd of ik interesse had, om Hoebe Bronbemaling over te nemen. Na wat gesprekken met Piet en Siem Valkering werd besloten een poging te wagen en uiteindelijk tot een overeenstemming gekomen met Piet van der Lem toenmalige eigenaar van Hoebe. Na het aantrekken van Danny Hoebe als bedrijfsleider voor Hoebe Bronbemaling, hebben wij in een korte tijd de overname kunnen realiseren. Bij het kenbaar maken van de overname aan het personeel van beide bedrijven, was dit wel even vreemd. Het waren toch wel concurrenten van elkaar in de markt. Twee bedrijven, twee aparte culturen en gewoontes, zijn beide één bedrijf geworden.

Sinds december 2011 is Tjaden Adviesbureau voor Grondmechanica ook een onderdeel van de Theo van Velzen Holding. Al meer dan 40 jaar zijn zij actief als adviseur op het gebied van geotechniek en geohydrologie.

Als laatste wil ik al het personeel wat bij ons werkzaam is bedanken voor hun inzet, want zonder hen kunnen wij het niet waar maken. Kijk, naar wat wij samen hebben opgebouwd.

Het was de bedoeling dat mijn moeder het bedrijf zou openen. Maar na een laatste bezichtiging van het bedrijf is ze helaas op 23 februari 2010 overleden. Aangezien mijn moeder niet meer als oudste van de familie de opening kon doen heeft Maud, onze jongste dochter, de opening verricht op 4 juni 2010.

Met vriendelijke groet,
Theo & Margret van Velzen